Scoli de Qigong

De-a lungul timpului, în China s-au dezvoltat cinci tradiții distincte de Qigong, fiecare cu propriile școli, teorii și caracteristici:
  • qigong-ul medical;
  • qigong-ul taoist;
  • qigong-ul budist;
  • qigong-ul confucianist;
  • qigong-ul artelor marțiale.

Conținutul său este însă complex și are legătură și cu alte discipline: în primul rând cu medicina tradițională chineză (acupunctură, masaj, fitoterapie, dietoterapie) și cu artele marțiale chinezești, dar și cu altele, precum: aranjarea spatiului (feng shui), caligrafie, astrologie, filosofie, știință.

In scolile traditionale, transmiterea învățăturilor (multe din ele secrete) se făcea pe cale directă, de la maestru la discipol. Acesta din urmă petrecea un timp îndelungat, chiar și o viață întreagă alături de maestru.
Începând cu anii ’70 interesul arătat acestui instrument valoros pentru creșterea calității vieții a început să fie din ce în ce mai mare; a fost perioada în care maeștrii, profesorii au facut mult mai accesibil Qigong-ul prin deschiderea către mase. În același timp s-a pus și accentul pe cercetarea științifică, în special în studiul mecanismelor și rezultatelor din qigong-ul medical. Spre mijlocul anilor ’80 existau deja peste 2000 de școli, iar numărul practicanților de qigong a ajuns să acopere aproape o cincime din populatia Chinei.

În acest context a apărut Zhineng Qigong-ul, al cărui creator, Dr. Pang Ming, a îmbinat beneficiile tehnicilor din școlile de qigong tradițional și medicina traditională chineză cu medicina și știința modernă. „Zhi” înseamnă „înțelepciune”, „inteligență”, iar „Neng” înseamnă „abilitate”, „capacitate”. Zhineng Qigong este un instrument care dezvoltă întelepciunea, capacitatea de cunoaștere și înțetegere și întărește abilitățile și capacitățile naturale ale omului. Constă în forme dinamice și tehnici meditative, combinate cu anumite reprezentari mentale, cu o anumita activitate sau stare a atenției. Finalitatea sa este în aceeați măsură terapeutică (menținerea sănătății, prelungirea tinereții) și spirituală (autocunoaștere și transformare). Este o cale de autocultivare ce presupune armonia dintre toate nivelurile ființei umane (fizic, psihic, energetic și spiritual), armonia cu natura și universul.​

www.fiveelements.ro

 

Lăsaţi un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *