Taijiquan – o cale către echilibru și sănătate

Five Elements

”O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas.”

În medicina tradițională chineză se consideră că starea de sănătate se atinge atunci când organele interne sunt pline de energie, când energia circulă liber pe meridiane, când mintea este liniștită și sufletul împăcat. Tai Chi-ul ne ajută să găsim această armonie în mod natural.

Printr-o practică perseverentă, dedicată, această disciplină te ajută să îți crești forța și flexibilitatea, starea de prezență în clipa de față, energia și vitalitatea, gândirea clară, puterea de concentrare.

Taijiquan-ul ajută la reglarea și funționarea armonioasă a sistemului respirator, digestiv, cardiovascular, a sistemului hormonal, a sistemului nervos.

În timpul practicii se combină respirația diafragmatică profundă cu mișcări lente, care stimulează circulația tuturor fluidelor vitale prin corp, îndeosebi a sângelui și a limfei. Capacitatea pulmonară crește, rata metabolică scade, conservând energia și în felul acesta vitalitatea sporește. Ritmul mișcărilor, împreună cu respirația și cu o anumită activitate a atenției favorizează intrarea în starea de relaxare coordonată de sistemul nervos parasimpatic. Aceeași respirație abdominală, prin intermediul căreia se realizează un masaj al organelor interne, alături de calmarea sistemului nervos, influențează pozitiv funcționarea aparatului digestiv.

Prin specificul mișcărilor, însoțite de o anumită activitate a atenției, se echilibrează activitatea celor două emisfere cerebrale. Mai mult decât atât, se stimulează și activitatea cortexului prefrontal, responsabil pentru abilități cognitive esențiale precum rezolvarea de probleme complexe, capacitatea de decizie, motivarea, stabilirea de obiective, controlul impusurilor. Practica regulată, ne arată studiile, crește claritatea mentală, atenția și prezența în clipa de fața, eficiența în acțiunile exterioare.

”Taijiquan-ul autentic este cu adevărat o fântână a tinereții.”
Maestrul Fu Sheng Yuan
Tot printr-o practică perseverentă a Taiji-ul se pot reduce semnele înaintării în vârsta prin optimizarea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale, a nivelului hormonilor, îmbunătățirea memoriei, văzului și auzului, a elasticității pielii, a elasticității articulațiilor, a densității osoase, echilibrului, forței fizice, sistemului imunitar.

Ce alte beneficii importante îți aduce practica acestei arte marțiale ?
  • întarește oasele, crește mobilitatea articulațiilor, întărește musculatura;
  • crește flexibilitatea coloanei ;
  • corectează postura;
  • scade riscul de apariție a osteoporozei;
  • readuce echilibrul emoțional și aduce o stare de liniște;
  • crește energia și o ajută să circule armonios pe meridiane;
  • aduce vitalitate crescută, echilibru mental și energetic.
Odată cu aprofundarea acestei discipline deosebite, practicantul are însă acces la ceva și mai valoros, cunoașterea interioară; cu timpul, va învăța să extindă în propria viață principiile din Taijiquan, va învăța să trăiască în armonie cu sine însuși, cu cei din jurul său, cu natura și va dezvolta calități profund umane precum deschiderea față de viață, înțelepciunea, sinceritatea, bunătatea, compasiunea.