Tehnici

Five Elements

Zhineng Qigong conține o serie de metode – statice și dinamice – accesibile omului modern, eficiente și cu rezultate rapide în cazul unei practici perseverente. Zhineng Qigong este un sistem complex și o știință în același timp și este organizat pe șase niveluri, cuprinse în trei etape sau stadii, în funcție de mecanismele din tehnici: exterior, interior și central.

Principiul regăsit în toate tehnicile este Teoria întregului Hunyuan, teorie ce ne spune că tot ceea ce există în univers este o unitate, un întreg. Hunyuan Qi, sau energia primordială a universului este format din contopirea și transformarea materiei, energiei și a informației. Este vorba de două aspecte:
 • o existență invizibilă pentru ochi, fără formă, distribuită egal și indivizibilă, translucidă, extrem de fină și pură (veți întâlni în multe materiale termenul de original hunyuan qi ca descriind acest aspect),
 • forma vizibilă, care are materialitate, energie și informație.
Totul în univers are hunyuan qi în interiorul și în exteriorul său. Partea invizibilă care înconjoară materialul se numește câmp energetic (qi field – qi chang). Compoziția părții materiale, împreună cu transformările care au loc în interior influențează acest câmp. Orice parte materială împreună cu câmpul său energetic constituie o unitate, un întreg, numit hunyuan ti. Munții, râurile, mările, copacii, animalele, oamenii au fiecare și toți un hunyuan ti. Diferite hunyuan ti-uri pot interacționa, generând o transformare și creând în final un alt hunyuan ti. Prin practica Zhineng Qigong-ului, putem percepe hunyuan ti.

Cele două tipuri de existență ale hunyuan qi se pot transforma în anumite condiții. Partea materială se poate transforma în hunyuan qi invizibil, iar hunyuan qi poate condensa și se poate transforma luând forma vizibilă. Universul este hunyuan ti, întregul rezultat din transformarea și evoluția acestor doua tipuri de existență.

Five Elements

„Cerul, pământul şi cu mine avem aceeaşi rădăcină. Zece mii de lucruri şi cu mine suntem din aceeaşi substanţă.”
Seng-chao
ETAPA EXTERIOARĂ conține Nivelul I, a cărui tehnică principală este Peng Qi Guan Ding Fa (Ridicarea și coborârea energiei), ce combină mișcări ușoare cu anumite vizualizări. În această tehnică dinamică, prin intermediul intenției practicantul deschide qi-ul intern către exterior și aspiră qi-ul exterior printr-o combinație de închidere – deschidere (la nivelul corpului și al minții), realizând o interacțiune între hunyuan qi-ul interior și hunyuan qi-ul exterior.

Puncte cheie și beneficii:
  un principiu de bază este acela că ”acolo unde merge atenția, acolo merge și energia” ;
 • urmează metodele principale din qigong-ul tradițional de deschidere și aspirare de energie prin centrii energetici/ „porți”;
 • susține fluxul armonios al energiei și sângelui;
 • întărește întregul corp și ajută la eliminarea blocajelor;
 • îmbunătățește funcțiile corpului și ajută la vindecarea afecțiunilor;
 • este tehnică terapeutică și în același timp de descătușare a înțelepciunii și a abilităților deosebite ale omului;
 • activează funcția de închidere – deschidere la nivelul membranelor corpului ;
 • este o modalitate foarte eficientă de aspirare de qi la nivelul celor trei centri principali și al întregului corp;
 • stimulează abilitațile terapeutice (practicantul învață să mobilizeze și să direcționeze qi-ul exterior).
Se recomandă practicarea un timp mai îndelungat a acestei tehnici, efectele sale fiind cu adevărat deosebite asupra sănătății, echilibrului și în general în îmbunătățirea calității vieții.ETAPA INTERIOARĂ – Nivelurile II si III

Metoda Minte – Corp (Xing Shen Zhuang) și Deplasarea Qi-ului pe Meridiane (Xun Jing Dao Yin Fa) aparțin Nivelului II, Minte – Corp. Daca în Nivelul I practicantul aduce energie din exterior, în Nivelul al II-lea el mobilizează qi-ul la nivelul pielii, mușchilor, tendoanelor, vaselor de sânge, oaselor și meridianelor.

Wu Yuan Zhuang și Zang Zhen Gui Yuan Fa aparțin Nivelului III, Metoda celor 5 Elemente, prin care se echilibrează qi-ul la nivelul celor cinci perechi de organe interne principale.

ETAPA CENTRALĂ – Nivelurile IV, V, VI

Nivelul sau etapa centrală conține trei Metode : Metoda meridianului central (Zhong Mai Hunyuan Gong) – Nivelul IV, Metoda liniei mediane (Zhong Xian Hunyuan Gong) – Nivelul V, Metoda întoarcerii la origine (Hun Hua Gui Yuan Gong) – Nivelul VI. Aceste metode lucrează cu meridianul central, unindu-l cu energia primordială a Universului, Hunyuan Qi-ul originar, având ca scop iluminarea.

Five Elements

Alte metode din Zhineng Qigong includ: rostirea anumitor sunete ce stimulează qi-ul interior, Xun Jing Dao Ying Fa (bătăile ușoare de-a lungul meridianelor), La Qi , San Xin Bing Zhang Zhuang, Chen Qi, Dun Qiang Gong, Roufu Lying Method, Taiji Ball, tehnici statice pentru descătușarea abilităților deosebite, tehnici de meditație și altele.

LA QITragerea Qi-ului (numită și Închidere – Deschidere) este tehnică terapeutică și în același timp de descătușare a înțelepciunii și a abilităților deosebite. Prin La Qi se activează funcția de închidere – deschidere la nivelul celulelor și al membranelor corpului. Este o modalitate foarte eficientă de aspirare de qi și dezvoltă abilitățile terapeutice (practicantul învață să mobilizeze și să direcționeze qi-ul exterior).

SAN XIN BING ZHAN ZHUANGTrei centri se contopesc (în abdomenul inferior) este o tehnică statică, ce corectează postura, aliniază coloana, este o metodă rapidă de creștere a energiei, întărește partea inferioară a corpului, deschide Ming Men (centru important în practicile chinezești, numit și ”Poarta vieții”, aflat la mijlocul distanței dintre cei doi rinichi) , deschide articulația sacroiliacă. Această tehnică aduce multe beneficii nu doar celor care urmăresc efectele terapeutice, ci și practicanților de arte marțiale (corectează postura, crește energia din abdomen) .

DUN QIANG FAWall squatting este o tehnică dinamică, ce crește energia de la nivelul rinichilor, deschide meridianele și întărește partea inferioară a corpului , corectează postura și întărește coloana vertebrală, susține buna funcționare a organelor interne de la nivelul abdomenului.