Solstițiul de iarnă

Mâine 21 decembrie la ora 12.02 ora României va avea loc în emisfera nordică solstițiul de iarnă. Ziua de luni va fi cea mai scurtă din acest an, iar noaptea ce-i urmează cea mai lungă, marcând astfel începutul iernii. În tradiția chineză acesta este anotimpul cel mai “yin” a anului, în care în mod natural ar trebui să ne lăsăm timp pentru meditație, odihnă și regenerare.

“Tratatul de medicină internă al Împăratului Galben” ne spune: “De-a lungul tuturor lunilor iernii, natura se retrage, se ascunde, intrând într-o perioadă de odihnă, de hibernare, lacurile și râurile îngheață, cade zapada. Yin-ul domină Yang-ul. Drept urmare trebuie să avem grijă să păstram energia în interiorul corpului.”

Dupa solstițiu, zilele încep să crească și nopțile să scadă, întunericul face ușor – ușor loc luminii, viața începe să se pună în mișcare.  Hexagrama ce descrie în filosofia chineză această trecere este Fu – Întoarcerea/ Cotitura și conține trigramele Chen (Cel care tezește – Tunetul) și Kun (Receptivul – Pământul).

Kun invită la răbdare și reflecție, susține eliberarea de preconcepții și judecăți, deschiderea și conectarea cu vocea interioară. Kun este ceea ce se mișcă / ne mișcă în lume din interior (către exterior). Este pântecul – metaforic vorbind – care conține energia care va atrage în viața noastră acele lucruri, experiențe, înțelegeri rezultate din aspirațiile și intențiile noastre sincere.

Chen reprezintă ceva neașteptat, care creează emoție și are ca rezultat o scuturare, o trezire, descătușare din zidurile, din structurile ce ne țin departe de natura noastră adevarată. Chen are legatură cu mișcarea și energia vieții; reprezintă forța, potențialul.

Așadar Fu este tunetul din interiorul pământului, cel ce generează schimbarea și aprinde scânteia vieții (yang-ul din mijlocul yin-ului).

Solstițiul de iarnă (dong zhi 冬至) este un moment puternic, de deplină armonie, din care se deschid noi posibilități, de creație și renaștere, moment numai bun pentru a ne conecta cu lumina noastră interioara, pentru a reflecta încă o dată la experiențele, ființele și lucrurile pentru sau față de care simțim recunoștință și pentru a ne sădi intențiile pentru noul an.

 

foto: Hășmaș, 20 decembrie 2020

Lăsaţi un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *