Thai Yoga meets Yin Yoga

Data:
14/12/2019

Ora:
12:00 - 15:00


REUSI DAT TON (YOGA tradițională THAI) face parte din medicina tradițională thai, alături de masajul thai (Nuad Boran) sau medicina herbalistă .

Practicată inițial de către călugarii din templele budiste din Thailanda, Reusi Dat Ton este un sistem holistic care, ca și masajul thai, are la bază două teorii fundamentale:

 • „Cele patru elemente ale forței vitale”. Conform acestei teorii, ființa umană este compusă din patru elemente – Pământ, Apă, Foc și Aer, de care și este înconjurată, iar armonia dintre aceste elemente va conduce către o stare de sănătate optimă.
 • Teoria Sen Sib – cele zece meridiane energetice: se referă la cele zece canale principale de circulație ale forței vitale. Aceste canale prin care circulă energia formează o rețea prin întregul corp și rezonează cu experiențele fiziologice, psihologice și spirituale ale unei persoane. Când unul sau mai multe canale sunt blocate sau deteriorate, energia nu va mai putea circula liberă prin corp. Refacerea sau deblocarea meridianelor va emana energie în tot corpul, iar beneficiile se vor resimți în întregul organism, dar si conceptele budiste „Metta” (dragoste necondiționată și compasiune) și „Vipassana” (viziune clară, înțelegere profundă).

Un program tipic Reusi Dat Ton ne oferă exerciții de respiratie și automasaj, exerciții dinamice și posturi specifice, tehnici de vizualizare și meditație. In general, vom executa exercițiile coordonat cu un anumit tip de respirație (se inspiră profund, se menține 3 secunde, atat cât se menține și postura, apoi se expiră revenindu-se la poziția de început). În acest fel aducem energie în corp și o direcționăm în anumite părți ale corpului. O altă particularitate este aceea că dinamica exercițiilor permite corpului să susțină doua tipuri de acțiuni: în timp ce o parte este flexată sau intinsă, cealaltă este complet relaxată; astfel se echilibrează energia de pe canalele cu care se lucrează, ducând în cele din urmă la armonia intregului din punct de vedere fizic, emoțional, energetic.

YIN YOGA imbină posturi din yoga de tradiție indiană cu principii din medicina tradițională chineză: principiul yin – yang, legea celor cinci elemente (Apă, Lemn, Foc, Pământ, Metal), teoria meridianelor energetice.

La nivel fizic, Yin Yoga lucrează mai ales cu sistemul osos și țesuturile conjunctive – articulații, tendoane, fascii (țesuturile yin) . Menținerea unor posturi blânde, la sol, fără tensiune musculară, fiecare pentru câteva minute, timp în care urmărim cu atenția respirația (calmă, naturală, profundă) și mișcările mai subtile din corp, ne ajută să intrăm într-o stare mai adancă de relaxare, să descoperim și să dizolvăm blocajele emoționale sau tiparele mentale, să lăsăm energia să circule liber pe meridiane și să aducem pace minții și spiritului.

Yin Yoga este o cale de a ne deschide către natura noastră reflexivă, yin; este o practică a acceptării, a compasiunii; este practica de a fi liniștit și calm, păstrând prezența în clipa de față.

Cu multe beneficii pe care le aduce corpului fizic și energetic, Yin Yoga înainte de toate este o practică a reconectării și a compasiunii. Mai întâi ne vom restabili legătura cu propriul corp. Practicând acceptarea, dându-ne voie să ne așezăm în postură așa cum suntem, fără a cauta forma perfectă și fără a ne forța, ne vom putea recunoaște corpul și intra in legatura cu înțelepciunea sa. Și atunci ne vom putea deschide către natura noastră interioară, către ceilalți, către intregul univers.

Vă invitam sa cunoasteți aceste doua practici terapeutice, cu multiple beneficii pentru echilibrul fizic, mental, emotional. Exercițiile și posturile pe care le veți exerimenta în acest seminar vă vor ajuta in:

 • Alinierea coloanei ;
 • Eliberarea tensiunilor din zona capului si gâtului ;
 • Eliberarea durerilor și tensiunilor din mușchi si tendoane ;
 • Creșterea mobilitații ;
 • Tonifierea musculaturii ;
 • Îmbunatațirea circulației venoase și limfatice și eliminarea toxinelor ;
 • Creșterea capacitații plămanilor ;
 • Reducerea stresului și anxietatii ;
 • Eliberarea tensiunilor fizice și emoționale ”depozitate” la nivelul fasciilor ;
 • Echilibrarea organelor interne și libera circulatie a energiei prin corp ;
 • Relaxarea corpului și a mintii;
 • Deschidere față de viată și cultivarea unei atitudini pozitive.

Atât Yin Yoga, cât și Thai Yoga sunt practici pregătitoare pentru meditație. Doua sisteme in aparență diferite , dar de fapt două discipline care pot veni una în completarea celeilalte și care practicate constant ne ajută să ne autovindecăm, să ne echilibrăm, să ne cunoastem mai bine pe noi înșine, să descoperim armonia sufletului si să o manifestam catre ceilalți.

Va ghideaza cu multa caldură:

IRINA SMARANDA – terapeut și instructor de practici traditionale Thai, acreditat de școli prestigioase din Berlin şi Chiang Mai (Thailanda).
http://thaibodywork.ro/despre-irina/
DANA MIRZA – instructor de zhineng qigong și taijiquan (tai chi), instructor yin yoga, instructor bodyART.
https://www.fiveelements.ro/despre-dana/

Program: 10.00-13.00
Donatie participare: 100 ron
Inscrieri la adresa de email: danamirza@gmail.com sau prin sms la numarul de telefon 0723928558.

Vă recomandăm să aveți îmbrăcăminte lejeră. Exista saltele de yoga la Hermitage, insă daca doriți vă puteți aduce și propria saltea.

Lasă un răspuns

Adresa dvs. de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *