21 de zile de practici energetice chinezești

Data:
01/12/2022

Ora:
Toata ziua


 

În tradiția chineză, conform Legii celor cinci elemente, fiecărui element îi sunt caracteristice câte un anotimp, o pereche de organe interne cu funcțiile lor specifice, o culoare, un gust, anumite emoții și atitudini. APA este elementul căruia îi corespunde IARNA ca anotimp și perechea de organe yin – yang Rinichi – Vezică Urinară.
Iarna este perioada cea mai Yin a anului, iar momentul de maxim Yin este solstițiul de iarnă (anul acesta pe 21 decembrie), în care avem noaptea cea mai lungă din an și ziua cea mai scurtă.
Așa cum totul în natură se retrage în interior, intră aproape în nemișcare, așa și nouă ne este util și hrănitor să încetinim ritmul, să ne odihnim și să ne refacem energia pentru un nou ciclu de viață.

Iata de ce vă invit începand de joi, 1 decembrie, să parcurgem împreună un program gratuit de 21 de zile de practici energetice chinezesti (01.12-21.12), dedicate elementului APĂ și în special Rinichilor.
Caracteristice acestora din urmă le sunt introspecția, profunzimea, starea de liniște. Rinichii, ca organe energetice, susțin toate organele interne, constituie baza vitalității ființei umane.
Vorbind de structura fizica, Rinichii sunt asociați cu soliditatea oaselor; ei produc măduva și controlează sistemul osos (din perspectiva MTC).
La nivel psiho-emoțional, Rinchii sunt asociați cu voința, perseverența, continuitatea în gândire și acțiune, integritatea, căutarea și manifestarea autenticității în viețile proprii.

QIGONG-ul ne oferă tehnici variate pentru întărirea energiei Rinichilor, de la tehnicile dinamice până la cele meditative, la rostirea unor sunete specifice, la tehnici de automasaj al zonei lombare sau al unor porțiuni din meridianul Rinichilor ori prin tehnici de tapping (bătăi ușoare). TAI CHI-ul (Taijiquan) nu este doar o artă marțială, ci in primul rând un sistem care are printre primele beneficii tonifierea Qi-ului Rinichilor și susținerea sistemului osos și a articulațiilor.

Programul pe care vi-l propun ad​​uce și o parte de asumare, în sensul că vă invit să vă alegeți singuri o tehnică din cele practicate împreună anterior, care vă place sau care simțiti că vă este benefică și să o faceți în fiecare din aceste zile, individual, preferabil cam la aceeași oră din zi, pentru un interval de minim 15 minute.
Pe lângă practica proprie, eu voi susține energetic grupul și de asemenea voi posta în fiecare zi in grupul de whastapp dedicat o serie de informații legate de Elementul Apă și despre Rinichi, din perspectiva Medicinei Tradiționale Chineze (MTC).

Iată doar câteva exemple de tehnici pe care le puteți face:
– orice secvență sau înșiruire de forme sau o formă lucrată repetitiv din Tai Chi stilul Yang;
– Zhineng Qigong: Wall Squats (Genuflexiunile Energetice) sau La Qi (Tragerea Qi-ului);
– orice forma de Zhan Zhuang (din qigong sau arte marțiale);
– masajul abdominal și al zonei lombare;
– forme dinamice de Qigong cum ar fi Formele Daoiste din Huashan sau Daoyin Yangsheng Gong;
– tehnici meditative și cultivarea stării de liniște.

Pentru cine nu are experiență în practicile energetice sau nu are inspirație pentru a alege ceva, propun o tehnica meditativa simplă, și anume Tehnica ridicării rinichilor. Modalitatea de execuție o voi explica într-un material scris / audio celor înscriși, în grupul de whastapp dedicat acestui program.

Înscrierea se face scriind un email la adresa contact@fiveelements.ro .